O nás

MIlí přátelé dovolte mi se na začátek krátce představit. Jmenuji se Jan Samiec, žiju se svou ženou a dvěmi malými dětmi v Ostravě. Je mi 43 let, Můj, věřím, že zdravy životní styl inspiruje mé klienty ke změnám v jejich životech a právě jejich zájem stál u zrodu koncepce kurzů vegetránského vaření, o kterých jsem už delší dou uvažoval..

Ve své praxi všeobecné péči o zdraví svých klientů neustále narážím na to, že veškeré naučené stereotypy, nejen pohybu ale také stravování se, mnohé, kteří by i rádi začali vařit bez masa, přivádí k otázce, tak co vy vegetariáni vlastně jíte a jak to vaříte. V rámci své živnostneské praxe jsem pořádal doprovodné vzdělávací kurzy áyurvedy takové jaká je, a už delší dobu jsem se zaobíral myšlenkou začít pořádat kurzy vegetariánského vaření. Jednoho dne jsem byl požádán, zda bych byl ochoten uspořádat kurz v soukromí domácnosti. Že by se pozvalo pár podobně pro věc zapálených známých, a udělali bychom si příjemné sobotní dopoledne u vaření oběda s tím, že co si navaříme to si taky sníme.

Slovo dalo slovo, myšlenka myšlenku a koncepce kurzů vegetariánkého vaření byla na světě.  

Jejím cílem není předložit vám jen recepty k přípravě chutných vegetariánských jídel, ale a to přededvším  naučit vás vařit bez masa v každodenní praxi tak, aby se, dovolte mi citát z mé oblíbené pohádky "O statečném kováři", bříško napapinkalo a jazýček namlsal. Když si společně některá z nich připravíme, protože se setávají hned z několika chodů, nápoje a desertu, umožní vám to pochopit principy vegetariánského vaření. Naučíte-li se připravít si dvě taková menu, naučili jste se uvařit 12 vegetariánských jídel. Po dvou taktových obědových kurzech si už dovedete vytvořit i vlastní preparace. Začnete objevovat svět variability rostlinných ingrediencí a koření. Objevite, že vegetarianství není životní styl o fádním jídle bez chuti (na fotografii výše zcela jistě nevypadám jako někdo, kdo strádá jídlem, naopak si rád pojím), ale spoustě uspořené energie, kterou můžete využít jiným mnohem prospěšnějším způsobem, než na trávení těžkých v podstatě neztravitelných masitých pokrmů, které aby vůbec postupem stárnutí organismu prošly tračníkem, musí být doplňovány alkoholem a různými doplňky stravy.

U úctou se na vás těší

Honza Samiec